|
|
|
Untitled Document
IPM Nedir?
Entegre zararlı yönetimi veye IPM çevre ve insan sağlığı için riskleri minimize ederken zararlı problemlerini çözmede kullanılan bir metottur. IPM doğal alanlarda, tarım alanlarında ve kent alanlarında tüm zararlı türlerin yönetiminde kullanılabilir.
IPM Nasıl Çalışılır?
Sağlıklı bir ürün yetiştirmek için zararlı saldırısının üstesinden gelerek, hastalığa dayanıklı bitkiler kullanarak, bina girişinde böcek yada kemirgenlerin girişini çatlakları doldurarak sorun olan zararlılara önlem alınır. IPM şuanda gördüğümüz zararlıları kolayca elemine etmeden ziyade, çevresel faktörleri göz önüne alarak zararlıyı ve gelişme yeteneğini etkileme anlamında kullanılır. Bu bilgi ile donanılmlış, zararlı için elverişli koşullar yaratılabilir.
IPM'de izleme ve doğru zararlı tespitinde yönetimin ihtiyacı olup olmadığına karar verilmelidir. İzleme yönteminde alan, peyzaj, orman, bina yadab diğer yerler incelenerek hangi zararlının mevcut olduğu, kaç tane olduğu, ne kadar zarara sebep olduğu belirlenir .Zararlıyı doğru tanımlama; bir zararlının bir sorun olup olmayacağı ve en iyi yönetim stratejisinin belirlenmesinde anahtar rol oynamöaktadır. Zararlı hakkında bilgiler dikkate alınarak ve izlenerek bu zararlıların biyolojisi ve çevresel faktörler göz önüne alınarak zararlı tolere edilebilir veya mücadeleye karar verilir. Eğer kontrol gerekiyorsa bu bilgiler aynı zamanda en etkili yönetim metotlarını ve bunları kullanmak için en iyi zaman seçimine yardımcı olur.
Daha Etkili IPM Programları İçin Kombineli Yönetim Yaklaşımları
Zararlı yönetiminde en etkili, uzun süreli yol çalışmaları ayrı ayrı yapmaktan ziyade yöntemleri birlikte kombineli olarak kullanmaktır.
Zararlıları yönetmek için genellikle aşağıdaki kategoriler gruplandırılmıştır.
Biyolojik Mücadele
Biyolojik mücadelede zararlıların mücadelesinde doğal düşmanlar (parazitoitler, predatörler) kullanılır. Omurgasızlar, bitki patojenleri, nematodlar, yabancı otlar ve omurgalılarda çok sayıda doğal düşman vardır.
Kültürel Mücadele
Kültürel mücadele zararlının gelişmesini, üremesini, yayılışını ve hayatta kalmasını azaltan uygulamalardır. Örneğin değişen sulama uygulamaları zararlı sorunlarını azaltabilir, çünkü çok fazla su kök hastalığı ve yabancı otları arttırabilir.
Mekanik ve Fiziksel Mücadele
Mekanik ve Fiziksel Mücadele zararlıyı doğrudan öldürür yada zararlı için çevreyi elverişsiz hale getirir. Kemirgenler için tuzaklar mekanik mücadele örnekleridir.
Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele pestisit kullanımıdır. IPM'de pesisitler sadece gerekiğinde ve daha ekili olması için diğer yaklaşımlar ile birlikte uzun süreli kontrol için kullanılır. Ayrıca pestisitler insanlara ve çevreye olası zarar en aza indirilecek şekilde seçilir ve uygulanır.
|
|
|
|