Çukurova Üniversitesi | Yerleşke Haritası | Web Posta
Arama 
Ana Sayfa | English
 
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
SUBTROPİK MEYVELER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

 
  Hakkımızda Yönetim Faaliyetler-Projeler-Yayınlar Turunçgil Tür ve Çeşitleri IPM Fidan Satış İletişim  
 
  Salustiana Portakal
  Valencia Portakal
  Yafa Portakal

> Turunçgil Tür ve Çeşitleri > Portakal > Normal Portakallar  >  Yafa Portakal        
YAFA PORTAKAL

YAFA PORTAKAL


Yafa_1
      
  
Yafa_2
      
  

 

İsrail’in Jaffa yöresinde 1844 yılında Beledi portakalından göz mutasyonu sonucu elde edilmiştir. Ağaçları orta güçlü ve yukarı doğru büyüme eğilimindedir. Yaprakları büyük, geniş ve diğer portakallara göre daha açık renklidir. Dalları kırılgan yapıya sahiptir. Mutasyona eğilimli bir çeşittir. Klasik olarak bilinen yaygın çeşitlerin yanı sıra erkenci, geççi ve çekirdekli olan tipleri de vardır. Peryodisiteye eğilimli bir çeşittir. Ekoloji istekleri bakımdan seçicidir. Toprak koşulları, iklim koşulları ve anaç verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkiler. İsrail’de yafa anacı olarak Filistin tatlı lime kullanıldığında çok kaliteli meyveler elde edilmesine rağmen dünyanın en kaliteli yafa portakalı ekolojisinden dolayı Mersin bölgesinde yetişmektedir.

 Pomolojinin yapildigi tarih  Meyvelerin alindigi yer  Anaç  Meyvenin eni (mm)  Meyvenin boyu (mm)  Meyve indeksi  Meyvenin kabuk kalinligi (mm)   Dilim sayisi
(adet/meyve)
 Çekirdek sayisi
(adet/meyve)
 SÇKM (%)  Titre edilebilir asit orani (%)  SÇKM/ Asit Orani  Meyve agirligi (gr)  Usare miktari
 03.02.2014  Subt. Merk.  Turunç  70.73  92.12  0.77  7.83  10  1.2  13  1.41  9.22  208  47.8
 04.03.2014  Subt. Merk.  Turunç  73.35  80.82  0.91  7.09  10.3  0.1  12  0.88  13.64  209  43.5

Merkezimizde üretim ve satisi yapilmaktadir.
Bilgi için TIKLAYINIZ


Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi
 Ziyaretçi sayısı: 3295